Als bestuurlijk vastgoedregisseur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is Maxime samen met Neuf-collega Isabel verantwoordelijk voor het openen en sluiten van reguliere asielzoekerscentra (AZC’s). Daarvoor gaan ze in gesprek met gemeenten en grondeigenaren. Het doel? Zo goed mogelijk inspelen op de enorme vraag naar opvangplekken.
Maxime is bestuurlijk verantwoordelijk voor het eerste contact met de gemeente. Maxime: “De gesprekken vinden meestal plaats met de burgemeester of wethouder. Die bezoekjes nemen veel tijd in beslag. Maar we vinden het belangrijk om persoonlijk langs te gaan, we vragen niet niks. Daarom willen we ook graag iets voor die gemeenten betekenen. Zo bouwen we in een gemeente in Gelderland een AZC die wij 10 jaar gebruiken voor de opvang van 300 asielzoekers. Daarna geven we het terug zodat de gemeente het voor een andere doelgroep kan inzetten.”
Geen gemeente hetzelfde
“Isabel en ik focussen ons op de provincies Flevoland en Gelderland. In deze regio’s doen gemeenten gelukkig al veel aan asielopvang. Maar iedere gemeente zit in een andere fase; de ene gemeente overweegt het, een andere is op zoek naar locaties, weer een andere zit in de planvorming en sommige gemeenten willen niet. Veel kleinere gemeenten willen graag, maar hebben ruimte voor maar 50 mensen. Terwijl we pas een zelfstandig AZC draaiende kunnen houden vanaf 300 mensen. Dat heeft te maken praktische zaken als beveiliging, personeel en leslokalen. Het komt voor dat kleinere gemeenten samenwerken. Bijvoorbeeld als de ene gemeente voor noodopvang zorgt terwijl de andere gemeente iets voor de langere termijn bouwt. Dat is een mooie oplossing.”
“Het is een lang proces, maar dan staat er wel iets voor de langere termijn. Soms is het lastig om dat voor ogen te houden, want elke dag is het weer een uitdaging om iedereen onderdak te bieden.”
Maxime
“Zodra we overeenstemming bereiken met een gemeente, maken we afspraken over voorwaarden zoals de duur, het aantal mensen en de locatie van een nieuw AZC. Die afspraken worden vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Na het ondertekenen gaat een projectontwikkelaar aan de slag met het bouwen van de nieuwe locatie. Het is een lang proces, maar dan staat er wel iets voor de langere termijn. Soms is het lastig om dat voor ogen te houden, want elke dag is het weer een uitdaging om iedereen onderdak te bieden.”
Vrijheid
“Geen dag is hetzelfde, dat maakt deze opdracht zo interessant. De ene dag ben ik in gesprek met gemeenten, de volgende dag ben ik bij de schouw van een nieuwe locatie aanwezig. Alhoewel ik dagelijks contact heb met mijn senior collega, krijg ik veel verantwoordelijkheid en ruimte om de dingen op mijn manier aan te pakken. Dat maakt het elke dag weer leuk en uitdagend!”