In Schalkhaar is een tussenvoorziening voor de opvang van statushouders gebouwd. Vanuit Neuf Est is Erwin als projectmanager verantwoordelijk voor de bouw van het complex en alles wat daarbij komt kijken op politiek-, sociaal- en contractniveau. Het doel? Een omgeving creëren waarin iedereen met plezier kan leven.
“Vanuit de overheid hebben we een opgave om asielzoekers op te vangen. Wanneer statushouders vanuit asielzoekerscentra doorstromen, komt daar weer ruimte vrij voor nieuwe vluchtelingen. Daarom is deze tussenvoorziening in het leven geroepen. Statushouders krijgen hier wat meer vrijheid en privacy, ook al is het nog geen zelfstandige woning. Wij hebben twee jaar de tijd gekregen om het gebouw te laten functioneren. Daarna neemt COA het gebouw in gebruik zodat hun huidige panden in een voormalige kazerne gerenoveerd kunnen worden.”
"In zo’n situatie is het belangrijk om naar iedereen te luisteren en alle zorgen en wensen te respecteren, zonder het doel uit het oog te verliezen natuurlijk."
Erwin
Alle neuzen dezelfde kant op
“Deze opdracht is heel divers. Ik begon als projectleider voor het fysieke deel, maar inmiddels stuur ik ook de teams Sociaal en Contracten aan. Het is mooi om op het snijvlak van sociaal en fysiek te zitten. Tegelijkertijd is het een uitdaging om consensus te bereiken en behouden met alle belanghebbenden, zoals de ontwikkelaar, woningcorporaties, gemeente, omwonenden en het COA. Er komt van alles bij kijken; overeenkomsten en vergunningen, inrichting van het gebouw en de openbare ruimte, begeleiding van de statushouders en afstemming met de omgeving. Zo was er veel weerstand over dit initiatief vanuit de omwonenden, zo bleek uit de bewonersavonden. In zo’n situatie is het belangrijk om naar iedereen te luisteren en alle zorgen en wensen te respecteren, zonder het doel uit het oog te verliezen natuurlijk.”
Duurzaam en circulair
“Het gebouw bestaat uit losse units van een voormalig verzorgingstehuis in Beekbergen. De units zijn gemoderniseerd, op elkaar gestapeld en voorzien van een mooie houten schil. Voor een volgend project kunnen de units weer worden afgebroken en elders worden opgebouwd. Waterdoorlatende bestrating en de groene inrichting van de buitenruimte maken het af. Een succesvol project, dat waarschijnlijk ook op andere plekken in Nederland zal worden uitgevoerd. De gemeenten Utrecht, Zwolle en Nijkerk hebben in ieder geval al hun enthousiasme uitgesproken.